Kranio-Sakral Terapi

Hvad er Kranio-Sakral Terapi ?
Hvad er formålet med Kranio-Sakral Terapi ?
Kranio-Sakral systemet støtter fysisk hjernen og rygmarvens nerver og holder dem på plads. Kranio-Sakral systemet er knoglerne i kraniet, ansigtet og korsbenet (sacrum), membranerne som holder hjernen på plads i forhold til disse knogler, og væsken (cerebrospinalvæsken) som cirkulerer omkring hjernen. Denne væske virker som en hydraulisk støddæmper for at beskytte hjernen. Væsken er også nødvendig for at hjerne-cellerne kan få næring og udskille affaldsstoffer.
Det er nødvendigt for hjernens funktion at Kranio-Sakral systemet fungerer optimalt.
Skæv hofte (bækken) – uens benlængde?
Kranio-Sakral systemet har også her indvirkning på lidt skævhed i hoften og uens benlængde. Jeg har her opnået en rigtig god erfaring med at afhjælpe denne ubalance via Kranio-Sakral terapi.
Hvordan foregår det ?
Klienten ligger på ryggen på briksen med tøjet på. På specielle steder på hovedet, nakken, ryggen og korsbenet anvender Kranio-Sakral Terapeuten et meget let tryk, 5 grams tryk, som vægten på et stykke A4 papir. Klienten oplever en dyb form for afspænding, ligesom når man er i en behagelig, næsten søvn-tilstand og drømmer, flyder, er bevidst om omgivelserne, og slapper af.
Kranio-Sakral Terapi er en behandlingsform til at korrigere problemer som påvirker det vigtige Kranio-Sakral system.
Problemer i Kranio-Sakral systemet kan komme efter fødslen, en ulykke, eller et slag i hovedet, ryggen, korsbenet eller halebenet. Problemer kan også komme gradvis fra en dårlig kropsholdning.
Cirka 25 – 35 % af alle mennesker har fysiske, følelsesmæssige eller indlærings problemer som kan afhjælpes ved at genoprette en normal funktion i Kranio-Sakral systemet.
Den positive virkning af KST behandling er at det frigør eventuelle spændinger i leddene mellem knoglerne, afspænder i de stærke membraner som holder hjernen på plads, og forbedrer cirkulationen af både hjernevæsken og blod
Kranio-Sakral Terapi, hvor kommer det fra ?
Kranio-Sakral Terapi blev opfundet af en amerikansk læge, William Southland tidligt i dette århundrede. Det blev hurtigt til en del af lægeuddannelsen i de ostepatiske skoler. (Ostepariske læger har almindelig læge uddannelse, men udover det, lærer de også en blød form for manipulation af knogler i ryggen, nakken, osv.).
Men som årtierne er gået, er disse teknikker blevet mindre og mindre brugt. Det kunne simpelthen ikke betale sig økonomisk for en læge at afsætte en hel time til en KST behandling. Lægerne anvendte derfor mere og flere recepter og operationer.
For cirka 15 år siden, efter tre års videnskabelig forskning i Kranio-Sakral Terapi – både mikroanatomiske undersøgelser med elektron mikroskoper og kliniske undersøgelser – besluttede Dr. John Upledger, at undervise teknikkerne for første gang til folk, som ikke var lægeuddannet. Siden blev KST den hurtigst voksende kropsterapi i USA og er ved at blive det i Tyskland, Danmark og resten af Europa.
Trine og Stanley Rosenberg var de første fra Danmark som lærte teknikken i USA og begyndte at behandle klienter i 1986. Siden, har der været stigende interesse for teknikken, både for folk som ønsker behandling og terapeuter som ønsker at lære teknikken.
KST kan hjælpe med at forbedre vekselvirkningen mellem stress-respons og afspænding.
Den psykiske oplevelse af stress.
Har du for mange bekymringer eller er du oversensitiv, irritabel og utilpas ?
Ligger skylden hos andre folk fordi de er dumme, uduelige eller er i vejen ?
Er du bange for ikke at nå de ting du skal?
Er du usikker på om du er god nok, kan klare ting, eller om andre kan lide dig ?
Er du magtesløs over for situationen, gruppen eller omgivelserne ?
Bange for at du ikke er god nok til dine børn, eller at der vil ske dem noget ?
Disse tanker er den psykiske oplevelse af stress.
“Jeg har været bekymret for mange ting i mit liv, men de fleste af dem er aldrig sket.”
Mark Twain.
Vi kigger ofte efter årsagen til vores ubehagelige følelser uden for os selv. Bare det var anderledes, ville jeg være lykkelig. Men årsagen er ofte vores egen tilstand som misfarver verden omkring os. Undersøgelser viser, at 25 % af børn og 35 % af voksne lider under kronisk stress.
Stress er den kamp-flugt reaktion – en urgammel overlevelses mekanisme, som sætter krop og sind i en alarm-tilstand for at imødegå en eventuel farlig situation. Udover psykiske årsager, kan stress også komme fra allergi, sygdom, eller for meget kaffe. Men ofte overset, hos en overraskende høj procent del af mennesker, kommer stress på grund af spændinger i vores Kranio-Sakral system. Stress kommer, hvis vagusnerven, den 10’ende-kranienerve, kommer i klemme i leddet mellem hoved og nakken. Denne form for stress kan normalt afhjælpes med KST. Dette giver flere ressourcer. Folk får derved lettere ved at klare opgaver og udfordringer.
Nogle eksempler
KST kan hjælpe indlærings problemer som kommer fra stress.
Når vi skal lære noget, har vi behov for både stress reaktion og afspændings respons. Vi skal have en velfungerende vekselvirkning mellem de to tilstande.
I den første del af indlæringen, hvor vi fokusere vores opmærksomhed, skal vi være i stand til, at spænde for, at fokusere opmærksomheden på en enkelt detalje. Bagefter, for at det kan sive ind, bliver vi nødt til at slappe af for, at integrere det nye input med den gamle viden. Kan vi ikke stresse op, eller falde ned, kan vi ikke lære rigtigt.
En dreng på 11 år var en ener i skolen. Han havde været det helt tilbage fra børnehaven. Han var meget sød og voksne kunne lide ham, men han blev ofte mobbet i timerne, havde problemer i regning og stavning. Efter KST, begyndte han at stå fast over for de andre drenge, som tidligere havde mobbet ham. Han havde et par slagsmål og de andre holdt op med at drille ham. Inden for et år, efter hans sidste KST, var han blevet bedre til regning og gennemsnittet i de andre fag steg. Han fik det nemmere med sig selv og andre.
En und mand på 24 år var det modsatte. Han var lidt for spændt. Han klarede sig aldrig sig aldrig godt i skolen, var ordblind, kunne ikke koncentrere sig og gik ud efter 7’ende klasse. Han fik arbejde på et autoværksted og hos forskellige håndværkere. Som voksen, kom han i uddannelse igen. Han syntes selv, at han var meget sjov og udfarende, men de andre i klassen betragtede ham som drillende, urolig og selv centreret. Han var ikke særlig populær. Efter KST, blev han i stand til at koncentrere sig. Han faldt endvidere til ro og fik nogle kammerater.
KST kan hjælpe med at forbedre funktionen af central nervesystemet.
KST kan hjælpe på migræne og hovedpine. KST kan hjælpe på migræne og hovedpine.
En kvinde på 37 år kom for at få behandling på grund af voldsom migræne, som hun havde haft så langt tilbage hun kunne huske. Det gjorde, at hun måtte melde sig syg fra arbejdet, ofte på kritiske tidspunkter, i forhold til vigtige opgaver. Efter nogle behandlinger, blev hun fri for symptomerne, selvom hun ofte blev udsat for pres, både fra sit arbejde og fra familien.
En årsag til hovedpinen kan være forstyrrelser af blodcirkulationen til- eller fra hjernen. Nogle folk føler en “vattet” fornemmelse når de får for lidt ilt til hjernen. Andre føler sig tunge i hovedet. KST kan lette på, eller fjerne disse symptomer ved, at forbedre cirkulationen til hjernen.
En anden årsag kan være en spænding i bindevævet i hovedet (meninges) som skiller højre og venstre hjerne halvdel fra hinanden. KST letter på spændinger.
Kan forbedre koncentrationen og hukommelsen. Kan forbedre koncentrationen og hukommelsen.
En aktiv forretningsmand faldt på sine ski, på en ferie i Alperne. Lægerne konstaterede et piskesmæld. Han mistede sin evne til at koncentrere sig på detaljerne i sit arbejde, samt at tænke strategisk i vigtige situationer. På få måneder, forsvandt de fleste af hans kunder til andre firmaer. Efter en KST behandling, hvor han blev fri af muskelspændinger i den øverste del af nakken, sagde han, “Nu føles det som hovedet er på plads. Der er som om lyset bliver tændt igen.” Koncentrationen og hukommelsen var blevet bedre.
Kan hjælpe ordblinde til at kunne læse.
Ofte kan folk, som er ordblinde, fungere intellektuelt på et normalt eller endda ret højt plan. Både Albert Einstein og Niels Bohr var ordblinde. Nogle forskere mener, at ordblindhed kan skyldes nedsat blodcirkulation til en del af hjernen (occipital lappen), hvor vi bearbejder de visuelle input til øjnene.
En ung mand på 17 år fik fem og seks i karakter i skriftlig dansk. Efter tre behandlinger, gik han op til eksamen. Han fik ni og kom i gymnasiet.
KST kan hjælpe med at restituere sansning og balance efter et traume eller hjerneblødning.
En mand havde slået hovedet ved et biluheld. Han kunne ikke smage og havde voldsomme smerter fra trigeminusnerven. Ved at løsne spændingen mellem knoglerne, hvor nerven går igennem, forsvandt smerten og han kunne igen smage maden, som før uheldet.